EPDK Başkanı Hasan Köktaş ve Kurul Üyelerinden oluşan EPDK heyetini İzmir Aliağa'daki dev tesisinde ağırlayan EgeGaz, Türkiye LNG piyasasının gelişimine katkıda bulunacak önerilerini EPDK heyetine iletti.
Küresel LNG pazarı ve EgeGaz hakkında kapsamlı bir sunum yapan EgeGaz Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Akbal, konuşmasında 1.5 milyar dolar değerindeki dev tesisin Türkiye doğal gaz piyasasına katkılarını vurguladı.
Çolakoğlu Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye'nin ilk ve tek özel sektöre ait LNG terminali konumundaki EgeGaz, EPDK Başkanı Hasan Köktaş, Kurul Üyeleri Fatih Dönmez, Celal Ustaoğlu, Zekeriya Gökşenli, Cemil Kılıç, Abdullah Tancan, Başkan Yardımcısı Dr. Vedat Gün, Enerji Uzmanı Gökhan Efe, Basın Müşavirleri Cem Avcı ve Nafiz Kaya'dan oluşan EPDK heyetini Aliağa'daki tesisinde ağırladı.
Çolakoğlu Grubu Başkanı Hasan Çolakoğlu, EgeGaz Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Akbal, EgeGaz Yönetim Kurulu Başkan Vekili Haydar Çolakoğlu, EgeGaz Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Çolakoğlu ve Kurtuluş Yıldırım ile EgeGaz İş Geliştirme Koordinatörü Aziz Camcı ve Genel Müdür Yardımcısı Masum Güven ve diğer EgeGaz yöneticilerinin ev sahipliğinde gerçekleşen ziyarette, EPDK heyeti tesisi inceleyerek bilgi aldı.
“LNG ticareti toplam doğal ticaretinin yüzde 28'ini oluşturuyor”
Dünyadaki LNG ticaretinin 2002 yılından 2009 yılına kadar geçen sürede 250 milyar metreküpe yaklaştığını söyleyen İbrahim Akbal, "Toplam doğal gaz ticaretinin 876,57 milyar metreküp olduğunu dikkate alırsak, LNG ticareti bunun yüzde 28'ini oluşturuyor" dedi. Doğal gaz ticaretinin, K. Asya ve Rusya'dan doğal gaz borularıyla, Ortadoğu'dan boru ve LNG çıkışlarıyla, Uzakdoğu, Afrika, G. Amerika ve K. Amerika'dan da LNG çıkışlarıyla gerçekleştiğini söyleyen Akbal, G. Amerika'nın bu faaliyetlerine yeni başladığını, K. Amerika'nın ise son yıllardaki gelişmeler kapsamında doğal gazda kendine yeten bir sistem oluşturmasından ötürü LNG faaliyetlerinde azalma yaşandığını dile getirdi.
“Dünyada yaygın olarak kullanılan üç tane doğal gaz fiyat endeksi bulunuyor”
İbrahim Akbal, dünya LNG ticareti ile ilgili şu bilgileri verdi:
"2009 yılında, LNG ithal eden ülkeler arasında Türkiye'nin toplam 6,17 milyar metreküp LNG ithalatı yaptığını ve toplama da 35.10 milyar metreküp doğal gaz tüketimi olduğunu söyleyen İbrahim Akbal, dünyada yaygın olarak kullanılan üç doğal gaz fiyat endeksi bulunduğunu söyledi ve bunları şu şekilde açıkladı: "Henry Hub (HH), Amerika'da Teksas Lousiana'daki doğal gaz şebekesinde oluşan, anlık, günlük ve vadeli işlemleri gösteren endekstir. 2009 yılında 646 milyar metreküp doğal gaz tüketen Amerika'da, yerli üretim, boru hattıyla ithalat ve LNG girişi de olan bir yapı bulunmaktadır. Son yıllarda gelişen kaya gazı (shale gas) üretimi sonrasında Amerika'nın doğal gaz üretiminde kendi kendine yeterli hale gelmesi ile şebekedeki fiyat gerilemiştir. Tarihsel gelişiminde HH daima NBP (National Balancing Point) ve diğer AB endekslerinden daha ucuz olmuştur. HH, LNG edinmede referans endeksi olarak kullanılmamaktadır. TV'lerde doğal gaz fiyatı olarak yayımlanmakta olan fiyat HH'daki fiyat olup, sadece Amerika'da Lousiana bölgesindeki şebekede geçerli olan doğal gaz fiyatıdır.
National Balancing Point (NBP), İngiltere'deki doğal gaz şebekesinde oluşan anlık, günlük ve vadeli işlemleri gösteren endekstir. Bu endeks, tüm üreticiler ve alıcılar tarafından kabul görerek, gelişen spot LNG piyasasında yaygın şekilde kullanılmaya başlanmıştır. 2009'un yaz döneminden itibaren Spot LNG piyasası NBP esaslı bir market haline döndü. Doğu Akdeniz'e (Türkiye dahil) taşımalı satışlarda, üreticiler ve satıcılar fiyatı NBP'de oluşan fiyata ilave navlun, diğer giderler ve kar ekleyerek belirlemektedirler.
Japanese Cocktail (Japan Customs-cleared Crude, JCC); Japonya, Tayvan ve Güney Kore gibi uzak doğu ülkelerinin LNG tedarik sözleşmelerinde kullanılan fiyat endeksidir."